s Mellanöstern: Sverige redo att bistå med hundratals miljoner

lördag, juli 22, 2006

Sverige redo att bistå med hundratals miljoner

Så lyder en rubrik i dagens Sydsvenska dagbladet. Så pengarna flödar in i Libanon tack vare att Hizbollah har attackerat Israel. Det som ytterst är drivande bland terrorgrupperna är inte, som många tror, religionen utan naturligtvis ekonomin. Utan pengar, inga bomber. Det är den krassa verkligheten som alla får leva med. Därför är det tragiskt att en attack mot ett demokratiskt land belönas med bistånd. Naturligtvis får vi läsa att det främst är mat, hygienartiklar, vatten mm. som ska skickas in i flyktingläger. Det kan låta humanitärt och riskfritt. Så är det inte. Ofta anlitas lokalbefolkningen med detta, de får ansvaret att tillse försörjningen i områden där hjälppersonal inte törs gå in. Dessa genom korrupta hizbollahanhängarna låter då pengarna antingen gå via Hizbollahs sociala avdelning eller ännu värre, direkt in i Hizbollahs kassaskrin. Och skulle det mot förmodan gå till rätt behövande utan mellanhänder är hjälporganisationerna naturligtvis tvungen att köpa detta någonstans. Billigast blir därför att köpa lokalt och därmed sätter man mer på ekonomin.

Terrorismen bygger i grund och botten på ekonomin. En grundlig genomgång om detta har Loretta Napoleoni gjort i sin lovprisade bom Oheligt Krig. Jag har ännu inte läst boken men fingrade hungrigt på omslaget får någon timme sedan. Finge man kontroll över deras ekonomi som trots allt är beroende av västerländska finansinstitut, vore det inga problem att hindra ekonomin. Problemet är naturligtvis oljan och naturgasen som ger vidriga regimer som den i Iran obegränsade möjligheter att ge terrorgrupper understöd med raketer och bomber. Mycket av den sponsring som försiggår i Mellanöstern sker inte tack vare vänskap, som den mellan Syrien och Hizbollah. Tvärtom, vore det inte för den gemensamma fienden i Israel så vore de två de värsta fienderna ty båda gör anspråk på samma territorium: södra Libanon. Syrien är inte ens ett muslimskt land, president Assad tillhör en alawitisk sekt som är närmre kristendomen än någon annan religion.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hakkors på flaggor tillåtet på libanondemonstrationer i Malmö, enligt åklagarbeslut till polisen. Det står i artikeln i Sydsvenskan 22/7:
http://sydsvenskan.se/malmo/article173783.ece

00:58  
Blogger Johan Våglund said...

Att sätta samband mellan israeliska metoder idag och de som nazisterna brukade för 70 år sedan är kränkande för israelerna och förringande av det lidande som nazisterna föranledde.

Dock är det inte förbjudet att använda svastikan på det sätt som man gjort i demonstrationerna. Anta att jag vill demonstrera mot nazismen och går omkring med en skylt där jag ritat ett hakkors och skrivit "Idioti" bredvid. Då använder jag svastikan i ett helt annat syfte än vad nazisterna gör.

Fast som liberal tycker jag inte att bruket av svastikan alls ska vara förbjudet. Lagen om hets mot folkgrupp borde skrotas.

12:46  

Skicka en kommentar

<< Home