s Mellanöstern: Arab League stöder Israel!

tisdag, juli 18, 2006

Arab League stöder Israel!


Igår rapporterade TT om en israelisk attack som dödade 8 civila kanadicker och därefter om en helikopterattack som brände ihjäl 20 civila, varav hälften barn. Det är ovärdigt Israel. De blindaste Israelkramarna brukar ständigt hävda att de Qassamraketer som landar i norra Israel och området kring Gazaremsan vållar minst lika mycket oskyldigt blod. Det är sant, men knappast berättigande. Det föreligger en stor skillnad mellan Israel och Hizbollah/Hamas, nämligen den att Israel är en demokrati, om än inte en sekulär sådan.

Som demokrati är det ovärdigt Israel att bruka den typ av våld som vi nu ser, det är djupt beklagligt att det inte enbart är terrororganisationer som står för detta utan även Israel. För det ska de kritiseras, något som också omvärlden gör (med tveksamt undantag av USA).

Intressant är att Arab League främst fördömer Hizbollahs agerande och raketbeskjutning, inte Israels attacker. Det demonstrerar tydligt den konflikt som pågår mellan den sekulära arabvärlden och den fundamentala islamismen. De arabiska regimerna är sekulära arabister som värnar om sitt styrelseskick och motverkar rörelser som Hamas och Hizbollah som bägge vill skrota de nuvarande styrelseskicken och ersätta dessa med islamistiska sådana. Detta uttalande stöder också
det inlägg jag skrev tidigare om president Mubaraks partiska ställning när han försökte medla mellan Israel och Hamas. Arabstaterna är helt enkelt inte oberoende, de representerar, åtminstone i retoriken, en sekulär arabistisk regim. Att de i sin tur är genomkorrupta, ineffektiva och illegitim gör att de islamistiska rörelserna tillförs bränsla. Arab League är inget annat än en grupp diktatorer med oljepengar och en makt att lyssna till eftersom de har stor kontroll över OPEC. Varför uttalar de då sitt stöd för Israel? Jo, inte för att de värnar om demokrati, yttrandefrihet gentemot fascismen, utan för att de är rädda om sitt eget skinn, sin regeringsstol och därmed oljepengarna. Alla har de islamistiska rörelser i sina egna stater som utgör ett hot mot makten. Sydsvenskan skriver idag i sin ledare under rubriken "Verkliga vänner" att arabledarna är "geuint bekymrade" över utvecklingen och rubriken visar att desa ledare skulle vara vänner till Israel. Det är knappast sant, däremot har de en gemensam fiende som hotar arabledarnas ställning. Inget annat.