s Mellanöstern: Israel attackerar Libanon

onsdag, juli 12, 2006

Israel attackerar Libanon

I flera inlägg har jag pekat på vikten av att araberna löser sitt urusla politiska ledarskap och ser till så att Israel får en trovärdig motpart att lösa konflikten med. Nu vill jag bestämt skälla på Israel. Deras gensvar på kidnappningarna är helt utan proportioner. Inatt dödades en familj med tre barn av israeliska attacker. Och idag på dagen attackerade Israel Libanon eftersom Hizbollah kidnappat ytterligare israeliska soldater. Detta saknar proportioner. De har så många gånger använt brutala repressalier mot de övergrepp de blivit utsatta för. Nu gör det de en gång till. Använder brutalt övervåld. Vad attacken mot Libanon leder vette smeden men det riskerar verkligen stabiliteten, om det nu finns någon sådan för tillfället, i hela regionen. Vad Ahmadinedjah tänker i detta ögonblick vill jag inte ens fundera på. Inte heller i vilken riktning som Saudisarabiens oljepengar flyter. Eller Syriens president, eller eller eller... Jag vill dock understryka att det inte var Israel som inledde krisen mellan Libanon och Israel. Inte heller var det Libanons regering utan en terrorstämplad terrorgrupp som de arabiska ledarna inte förmått sparka ut ur landet. Behöver man skriva att den är islamistisk?

Israels agerande är dock huvudlöst och kommer att få negativ effekt på landet själv. Enligt Jerusalem Post så har Egyptens president Mubarak som medlet mellan israel och palestina, Israels premiärminister Ehud Olmert reda att släppa palestinska fångar i det ögonblick som konflikten nu förvärrats. Källkritiken hos Jerusalem Posts redaktion är rutten. En statsfinansierad tidning i en diktatur som Egypten skriver naturligtvis på det viset för att rädda ansiktet hos sin envåldshärskare istället för att skriva att han misslyckats kapitalt. Olmert skulle aldrig ge efter för kidnappningar på det viset. Även israels inrikesminister har enligt DN sagt samma sak, något som Olmert förnekar. Det låter minst sagt otroligt.

De som för någon dag sedan trodde på en snabb avslutning på denna konflikt har misstagit sig. Nu kommer krisen förvärras.