s Mellanöstern: God Morgon Världen rapporterar

söndag, juli 09, 2006

God Morgon Världen rapporterar

I dagens God Morgon Världen rapporterar Christer Fridén om våldsspiralen i konflikten. I ett i stort innehållslöst reportage, där inget nytt kommer fram men fungerar som inledning till en analys av Göran Rosenberg, konstateras att varken de palestinska självmordsbombningar eller israeliska bombningar leder till något gott. Därefter spekulerar Rosenberg kring fredsutsikterna och hur de har sett ut. Han menar att man var nära en fred kring Osloförhandlingarna men inte numera. Det sista har han rätt i men han glömmer att Arafat i Oslo inte hade ett tillräckligt starkt mandat att förhandla. Den eventuella överenskommelsen han hade skrivit under hade han inte haft styrka att upprätthålla. Arafat hade inte sitt folk med sig vid den förhandlingen. Huruvuda Israel ens idag vill ha fred ser han som otroligt. Vad han glömmer är ifall Arafat och Fatah ens tordes skriva på en fred. Vad skulle ha hänt? Omvärlden hade naturligtvis avreglerat sitt bistånd och därmed tvingat Arafat att se sin katastrof i vitögat. Att det saknas en infrastruktur, en fungerande ekonomi, ett företagande osv. Hans situation hade blivit mycket svårare. Dessutom hade palestinierna tappat sin offerstatus som de uppnått. Omvärlden skulle sluta se dem som offer. Under ockupationen var det synd om dem och palestinska talare inbjuds till symposier världen över. Allt det hade tagit slut.

Huruvida Hamas idag räds dessa spörsmål kan diskuteras. Eftersom de inte är direkt ansvariga för hur samhället organiserats de senaste decennierna så tror jag inte att denna fråga är relevant för dem. De har andra svårigheter med en ev. fred.

Cecilia Uddén som, trots sin dragenhet för vänsterfrågor, alltid är påläst och kunnig i det hon diskuterar kommer fram till palestiniernas skuld i sin ständiga inkompetens. Många av de problem som uppstått har sin orsak i palestiniernas briljans att sabotera sina utsikter.