s Mellanöstern: Upptrappad konflikt. Krig redan nu?

söndag, juli 02, 2006

Upptrappad konflikt. Krig redan nu?

Situationen börjar förvärras. Olmert är naturligtvis stressad över det faktum att Gilead sägs vara skottskadad och det faktum att han får vård hjälper inte särskilt. Därför har han beordrat en upptrappning av den militära insatsen. Samtidigt hotar Hamas med ett militärt angrepp från deras sida. Jag frågar mig med vad? Hamas förfogar inte över en reguljär armé. Ska de inför hela världens TV-kameror attackera med Islamiska Jihad? Tveksamt. Självmordsbombare? Nä, inte det heller. Då ryker biståndet.

Enligt DN säger EU:s nytillträdde ordförande Matti Vanhanen att:


- Jag är mycket oroad över utvecklingen i Mellanöstern. Det enda sättet att lösa konflikten är att återvända till förhandlingsbordet, sade Vanhanen till den tyska tidningen Die Welt, enligt nyhetsbyrån Reuters.



Det är väldigt dumklokt men ändå det enda som en politisk ledare från det stora oeniga EU kan säga. Vidare kräver han att Israel friger parlamentsledamöterna och ministrarna. Det sistnämnda är inte orimligt.

Vad bör du hända? Det finns två möjliga utvägar som inte kräver militär insats.
1) Olmert ger efter för Hamas krav och frisläpper ett antal inlåste kvinnor och barn. Det är inte ett orimligt krav och man kan inte påstå att Israel har gett efter för terrorister eftersom det är långt färre än deras krav på tusen fångar.
2) Gilead frisläpps utan motkrav. Det är tveksamt att det är möjligt i detta läge eftersom Israel ännu håller ministrarna fångna. Detta kräver alltså att Israel drar det första draget.

Bland nyliberaler påstås det ofta att två demokratier aldrig har krigat mot varandra. Detta är möjligen ett sådant tillfälle. Ifall man kan säga att Palestina och Israel är demokratier (i Israels fall är det mer säkert än vad fallet är med Palestina) så kan man inte komma ifrån det faktum att de just nu är i krig med varandra. Att attackera parlamentshuset och premiärministerns kontor är definitivt en krigshandling. Därmed inte sagt att det var Israel som startade kriget.

Vad säger ni liberaler? Har två demokratier nu brutit samman i krig?