s Mellanöstern: Då har Israel attackerat

onsdag, juni 28, 2006

Då har Israel attackerat

Sent igår kom en överenskommelse mellan sekulära Fatah och Hamas och bägge skulle skriva under vad som kallas Fångarnas dokument. Det är en samling krav som palestinska fångar i israeliska fängelser har tagit fram. En överenskommelse mellan Fatah och Hamas i den här frågan är otroligt viktigt i nuläget. Särskilt för Israel.

I mitt tycke är den viktigaste frågan just nu hur man ska kunna stärka den palestinska regeringen och tillse att den tar kontroll över de palestiska områdena. Vad Israel behöver för att kunna göra eventuella tillbakadragande och tillmötesgående är en samtalspart värd namnet. Abbas har ambitioner att vara en sådan men har ej det parlamentariska stödet. Hamas har en detta men ej ambitionen. Vad vi ser nu är om möjligt en konsolidering av den palestinska ledarskapet som undanväjer risken för en palestinsk kollaps och inbördeskrig. Det är utan tvekan bra. Stig Fredriksson i Aktuellt 21 från igår måndag menar dokumentet saknar betydelse eftersom Israel aldrig kommer att godkänna punkt 3, en återgång till 1967 års gränser. Särskilt inte att återlämna östra Jerusalem som är en del av Västbanken. Det är i det här fallet inte det viktiga. Det viktiga är att inbördeskriget undanvärjs. Den direkta orsaken torde vara Hamas tydliga behov av internationellt bistånd, något som är omöjligt så länge som de inte erkännt Israels rätt att existera. Frågan är dock ifall någon av punkterna på Fångarnas dokument verkligen innebär ett erkännande av Israel? Måhända drog jag den slutsatsen oförhappandes.

Ska man se till en framtida fred är utan tvekan en israelisk tillbakadragan från ockuperade områden utan tvekan ett krav. Däremot är det inte ett krav man kan ställa i dagsläget. Det finns nämligen ännu ingen makt som man varken kan eller bör överlämna områden till. I God Morgon Världen från den 18 juni gjordes ett reportage där det beskriv hur Gazaremsan sakta har förvärrats från ett helvete till ett än värre helvete sedan det israeliska tillbakadragandet från förra sommaren. Nu är laglösheten utbredd.