s Mellanöstern: Tanks som politiskt vapen

tisdag, juni 27, 2006

Tanks som politiskt vapen


Israel sätter kniven mot Hamas strupe genom att omringa Gazaremsan med tanks. Därmed ökar pressen mot den palestinska myndigheten väsentligt. Förhoppningen är naturligtvis att skrämma den terrorgrupp som fängslat den israeliska soldaten Gilad Shalit till att släppa honom. Något som ännu inte skett.

Istället har nu Hamas tydligen svarat genom att indirekt erkänna Israel som nation! Varför gjorde de det? Jo, precis som jag skrev i min förra tråd så har inte Hamas någon reell möjlighet att beordra den väpnade gren som tagit sin gisslan att släppa honom. Även ifall de vet vilka det är, vilket inte är säkert, så har de ingen makt över dessa. Naturligtvis vill Hamas ledare utåt verka som om de står enade i ett välsmort maskineri, något som står i bjärt kontrast mot verkligheten. Eftersom det var Hamas tur att agera och det snarast innan Israel attackerar fanns det endast en eftergift att göra. Nämligen det som omvärlden väntar på, att erkänna Israels rätt att existera. Nu återstår att vänta och se hur den väpnade gren av Hamas som tagit gisslan svarar mot detta. I de pan-islamistiska grupperingarna kan det tyckas som om Hamas tappar sin trovärdighet på samma sätt som PLO gjorde när de erkände Israel och till slut tog avstånd från politiskt våld. Därför kan man vänta sig en radikalisering av dessa i syfta att axla den mantel som Hamas hittils burit. Dock bör man vänta och se vad som händer med Hamas. Risken finns att den organisationen raseras och splittras nu när en av deras två hörnstenar är borta: den radikala israelhållningen. Den andra hörnstenen är den sociala välfärd som de arbetat för. Under åren av ockupation och korrupt PLO-styre var det endast Hamas som kunnat erbjuda invånarna i främst Gaza en sjukvård värt namnet.

Så frågan för nu är, vad kommer att hända med Gilad Shalit? Dödas han eller inte utlämnas snarast så kommer Israel att invadera Gaza.