s Mellanöstern: Israels agerande

torsdag, juni 29, 2006

Israels agerande

Just nu råder djup oreda i Israel och de palestinska områdena. Några saker tycks vara klara och kan fastslås. Israel har planerat sitt angrepp i flera veckor. Mossad håller tillräckligt god kontroll över Hamas för att när som helst kunna agera som de gjort den senaste veckan.

Noomi Stahl-Berlinger säger i P1:s Studie 1 att hon känner djup orättvisa. Konflikten handlar inte vem det är mest synd om. Naturligtvis är det mest synd om de civila palestinierna. Frågan är vem som bär skulden. Det går inte att komma bort ifrån att det var Hamas som kidnappade och dödade. Här har hon helt rätt i sitt principiella antagande. Jag vill utvidga frågan. Vem är mest utsatt? Vem har lidit mest i konflikten sedan 1948? Naturligtvis är det palestinierna. Men vem är det som har störst möjlighet att påverka situationen till det bättre. Jo, just palestinierna. Israel besitter inte den möjligheten i dagsläget. Även om de skulle ge efter för kravet i Fångarnas dokument, en återgång till 1967 års gränser. Vem skulle garantera Israel att det löftet skulle hållas? Det finns ingen palestinsk myndighet som kan utfärda sådana löften.

Vidare vill jag gå emot sk expertkommentatorer som Bo Inge Andersson som menar att den politiska situationen förvärras i och med den här konflikten. Kanske har han rätt men jag vill lyfta fram några andra iakttagelser. Hamas har kommit överens med Fatah om en gemensam fredsritning. Hamas bildar tillsammans med Fatah en koalitionsregering som indirekt erkännt Israel. Graden av sanning i detta erkännande kan man bara spekulera i. Sant är att Israel inte nämns i dokumentet men man bör nog vara arabisktalande jurist för att veta säkert. I dagens Sydsvenska Dagbladet framhålls att läget är oroligt men att man inte bör oroa sig i onödan utan att detta rentav kan gynna läget på sikt. Det går tvärt emot vad Bo Inge menar men enligt mig är det en korrekt bedömning. Vad som är bekymmersamt är att Hamas med sin stora gräsrotsrörelse inte har lyckats lokalisera den grupp som kallar sig Folkets motståndskommittéer och är den grupp som enligt uppgift håller den kidnappade israeliska soldaten fången. Även för Hamas måste situationen vara ytterst bekymmersamt.

Bekymmersamt är det även att den israeliska regeringens säkerhetsminister Avi Dichter, i SVTs rapport säger att:

We'll put in jail every person belong to Hamas that we suspect that they have somthing to do with Hamas philosophy of terror attacks.

Vi kommer att fängsla alla Hamas-medlemmar som vi misstänker sympatiserar med Hamas terror-filosofi


Så var det med åsiktsfriheten. Även om den terrorfilosofin som Dichter talar inte är värd annat än största möjliga förakt ska man i en liberal demokratisk stat inte bli fängslad för att hysa en viss typ av åsikter´.