s Mellanöstern: Humanitär katastrof i Gaza

lördag, juli 01, 2006

Humanitär katastrof i Gaza


Det skrivs med all rätt om den stora humanitära katastrof som är på gång i Gaza. Israels strategi att slå mot infrastrukturen saknar logik och kommer att ge en för dem negativ nettoeffekt. Den hopplöshet som kan breda ut sig i Gaza skapar förstås nya presumtiva självmordsdödare. För att låna ett resonemang från islamologen Ingmar Karlsson. Utgå ifrån de cirka en och en halv miljon människor som räknas bo i Gaza. Anta att en promille av dessa är extremister (1/1000), det blir sammanlagt 1500 extremister. Anta nu också att en procent (1/100) av dessa är beredd att offra sig själv i en explosion för att rycka med några israelers liv. Det innebär att vi nu har ytterligare 15 självmordsbombare.

Israel gjorde inte fel som gick in i Gaza för att leta reda på soldaten. Att demolera ett ställverk som distribuerar el till befolkningen i mitten av sommarhetten är dock bara blodtörstigt.

Ser man det i ett längre perspektiv så är dock denna humanitära kris inte något som rubbar situationen i någon riktning. Det som istället skulle kunna få denna kris att bli riktigt allvarlig är ifall Israel bestämmer sig för att utbreda attackerna mot de angränsande länderna som Syrien och Jordanien där flera Hamasledare befinner sig. Vad vi riskerar är då naturligtvis ett krig a la 1967 och 1973. Ett krig mellan arabländerna som för tillfället är djupt splittrade mellan arabismen, islamismen och en form av västerländsk liberalism. Vad skulle detta innebära? Med all sannolikhet en katastrof för Syrien där den odemokratiske presidenten inte sitter alltför stabilt på sin tron. Troligtvis är det katastrofalt för hela regionen. I ett sådant läge skall man vara nöjd över att Saddam inte längre huserar i Irak. Han hade nog inte tvekat inför att ge stöd åt attacker mot Israel. Å andra sidan är nog ett storskaligt krig i mellanöstern inte särskilt troli just nu. Främst för att det är starkt emot USAs vilja. De har minst sagt häcken full i Irak och törs inte riskera en situation där Iran tar plats på den större spelplanen. Iran har kapacitet att göra det och USA har på inga villkor kontroll över denna persiska bjässe. Har då USA kraft nog att undvika ett storskaligt krig i mellanöstern? Ja, det har de verkligen. Men då gäller det att den försvagade presidenten törs spela ett högt spel med Israel och på allvar undandra den rödvitrandiga mantel de svept runt Israel.