s Mellanöstern: Palestiniernas stöd från arabvärlden

lördag, juli 08, 2006

Palestiniernas stöd från arabvärlden

Var är arabvärldens massiva protester mot Israels attacker mot Gaza? Vore det inte rimligt att vänta sig att de skulle protestera mot detta intåg? Vid en första anblick kan man tycka det men varför har det uteblivit? Kan det vara så att man har tröttnat på konflikten och vet att en eskalering innebär en ekonomisk risk? Arabförbundet (Arab League) har dock kommit med en resolution mot att USA (troligtvis med rätta) anklagar Syrien för att styra krisen. Det är förståeligt. Just nu vore det katastrofalt ifall Syrien gav sig in i diplomatiska dramaturgin som startat kring den kidnappade soldaten. Detta oavsett ifall Syrien är skyldig eller ej.

Palestina är ett känsligt område, men endast som symbol ty där finns inga värdefulla naturresurser. Det är inte ett strategiskt viktigt område ur militärt eller logistiskt hänseende. Religiöst är det heller inte särskilt viktigt. Jerusalem eller al-Quds som det heter på arabiska är islams tredje viktigaste plats efter Mecka och Medina.

Däremot fungerar det som symbol. Palestina har blivit en symbol mot västvärlden och den forna kolonialismen. Det står också för en arabisk självständighet. Därför är det inte uppskattat (med undantag för det religiöst styrda Iran) att islamister förvaltar det området. Därför kan Hamas inte räkna med det stöd som PLO stundtals fick av arabvärlden. Det är talande att inte ens Egypten vill riskera sin turistnäring till förmån för att vara den palestinska rösten. Hamas utelämnas inte endast av västvärlden som med rätta stryper sina bidrag utan även av stora delar av arabvärlden. Istället skickas pengarna direkt till organisationer utom Hamas. Nyligen rapporterade al-.Jazeera att Saudiarabien överförde $100 miljoner till Abbas som ska distrubuera pengarna.