s Mellanöstern: Religionsöverskridande samarbete

torsdag, juli 06, 2006

Religionsöverskridande samarbete

Eva Boss skriver i dagens sydsvenska dagbladet att ett religionsöverskridande samarbete skulle leda till samtal om ett befriande av den kidnappade pojken. Enligt Boss fanns två mål med överläggningarna, dels befrieandet men samtidigt att attackerna mot Gaza avstannade helt. Men, Israel säger nej. Eftersom tripletten samtidigt höll ett frisläppande av palestinska fångar som en möjlighet avböjde Israel till förhandlingar. Det är en benhård linje som kan vara svår att försvara. Naturligtvis ska man inte ge efter för kidnappares mål men rävspelet kring ett förhandlingsbord skall inte underskattas.

Min uppfattning, som jag driver i flera inlägg, är att detta är ett ledarskapsproblem. De extremister som genomfört denna kidnappning är nödvändigtvis inte en del av Hamas. Därför anser de sig troligen inte behöva ta order från denna. Därför är detta en intressant väg. Hade det fungerat då? Förmodligen inte. Boss citerar den lutheranska biskopen i Jerusalem, Munib Younan
:– Jag blev kontaktad av direktorn för de båda överrabbinerna i Israel. Det blev också den högste domaren för den islamiska konferensen, som är muslimernas högste ledare, den katolska kyrkan och de andra kyrkorna. Vi erbjöd alla våra tjänster, berättar biskopen.
Det behövs ett minimum av kunskaper i islam för att känna till att den muslimska världen inte är hierarkis på det vis som kristendomen är med sina ärkebiskopar, patriarker och sin påve.

Varför tackade då Israel nej? Förmodligen för att det var ett lönlöst företag. Tanken är god men det finns inget ledarskap över den muslimska världen. Uselt av Boss, som befinner sig på Cypern, att skriva om det. Hon borde känna till detta.