s Mellanöstern: Går det att bomba fram en fred?

måndag, juli 17, 2006

Går det att bomba fram en fred?


Israel fortsätter att bomba med målsättningen att våldet ska ta slut. Är det möjligt att bomba fram en fred? Kan Israel fortsätta att bomba ända tills det slutar komma bomber från Gazaremsan och södra Libanon? Ifall vi ser till historien, har det tidigare hänt att man lyckats bomba fram en fred? Ja, det finns exempel.

Det mest uppenbara exemplet är naturligtvis USAs två atombomber som släpptes över Japan i början av augusti 1945. Ett läge när Japan var helt chanslös att kunna vända tillståndet till sin fördel utan fortsatte att göra motstånd mot en helt övermäktig armé. I detta läget beslöt USA att fälla två bomber mot Japan för att tydligt markera att slutet definitivt kommit. För en intressant diskussion kring nödvändigheten i detta rekommenderas filmen "Fog of War" där USAs forne utrikesminister Robert McNamara diskuterar effekten av bomberna. Han menar att den inte hade något avgörande betydelse för den japanska krigsutgången. Å andra sidan glömmer man också att det till yttermera stor del handlar om ett uppvisande av determination gentemot Sovjetunionen.

Engelsmännen bombade tyska städer som Dresden med ett våldsamt ursinne i slutet av andra världskriget. Forskning har visat att även de bombningarna var betydelselösa för krigsutgången. Tyskarnas våldsamma hållning gentemot obstinata norrmän var inte heller det pascificerande. USAs våldsamma bombningar över Vietnam behöver väl knappast beskrivas närmare. Ryssaras krafttag mot tjetjenerna är ett till exempel. Så historiskt sett kan jag inte finna tydliga exempel på när kraftiga bombningar faktiskt fungerat pascificerande. Dessutom slåss man inte mot en hel befolkning utan endast mot en del. Det gör det ännu svårare.

Går det då att bomba fram en fred? Enligt Olmerts uttalande i Knesset idag är detta målet med hans bombningar. Israel ger sig inte förrän Gilad Shalit är återlämnad och raketerna slutar komma. Å andra sidan har det gångna året också visat att ett tillbakadragande från Gazaremsan heller inte verkar pascificerande. Det är sannerligen en knivig sits, det enda man kan konstatera att den väg Israel slagit in på är lätt att anta, den hårda vedergällningens väg, men den är inte lönsam. Den kommer inte att minska terrorismens rekryteringsbas.