s Mellanöstern: Lugnt i Mesopotamien?

torsdag, juli 20, 2006

Lugnt i Mesopotamien?


Skulle inte tro det. Andra tror dock det. I TheMiddleEast skriver Adel Darwish att det inte är otroligt att både Irak och Afghanistan kommer att dräneras på terrorgrupper efter den symboliska förlusten av Zarqawi för någon månad sedan. Han menar då att dessa grupper istället kommer att vända näsan mot östafrika, till den nytillsatta islamistregeringen i Somalia som har flera liknande tecken till att bli en ny talibanregim. Andra tänkbara resmål är Chad och Darfur i Sudan där deras kamp fortsätter.

Jag menar att han gör ett antal felaktiga antaganden. För det första så betyder inte Zarqawis död särdeles för helheten i Mellanöstern. Zarqawi är på sätt och vis skapad av USA som behöver sätta en bild på motståndet, en person vars nuna kan ackompanjeras av texten ”Wanted, dead or alive”. Det går tillbaka på amerikansk mytologi om ”the lone ranger” vs ”The villain”. Så för att övertyga om att kriget i Irak verkligen är ett krig mot terrorismen var man tvungen att ha en terrorist att slåss emot. Egentligen betyder inte Zarqawis död så mycket eftersom det är ett stort antal oberoende grupper som opererar i Irak. Dock ska hans död inte förringas, det är en seger för koalitionen och för världsdemokratin. Idén som Zarqawi burit på och som i hans värld legitimerat hans handlande är svårare att ta död på. Snarare frodas och förökas den idén för var dag som Irak inte tar ett steg framåt i utvecklingen. Civilbefolkningen som i och för sig är lyckliga över att slippa Hussein frågar sig naturligtvis ifall det var det här som menades med ”demokrati”. Den idé som islamisterna bär på är fortfarande levande och innebär att det finns gott om rekryter som önskar överta Zarqawis framträdande roll inom al-Qaida.

Nej, Adel Darwish, det kommer inte att bli lugnt i Mesopotamien inom överskådlig tid. För att citera en amerikansk general som på frågan om USA inom kort kommer kunna lämna Irak svarade något i stil med.
Jag hoppas att mina barnbarn kommer att få uppleva USAs tillbakadragande.
Bara igår dog över hundra människor i olika bombdåd.