s Mellanöstern: Israel blir mer upplyst

måndag, februari 19, 2007

Israel blir mer upplyst

Isarel befinner sig i verklig fara och har gjort det ända sedan tillblivelsen 1948. Sedan man rekvirerade kärnvapen har arabstaterna inte tordats attackera landet men skulle ett land som Iran också få några Bomber så kan situationen snabbt förändras.

Israel är värt att försvara, delvis för att det är den enda demokratin värt namnet i hela mellanöstern. Därför fungerar Isarel som en symbol för det upplysta gentemot det efterblivna. Nu är det så att denna upplysta remsa har allvarliga brister och i sin roll som symbol är det viktigt för, inte minst omvärlden, att dessa rättas till. En är de inskränkta rättigheter som den arabiska minoriteten har. Det är verkligen inte frågan om någon apartheid som många tycks vilja se det som, det visar det faktum att en arab faktiskt sitter i Knesset.

Därför är det viktigt att uppmärksamma och även stötte den framtidsvision som Israels arabiska borgmästarkommitté har lagt fram. Där pekar man på de religiösa och etniska förtecken som staten Israel besitter. Som exempel davidsstjärnan i flaggan, nationalsången som talar om den "judiska själens längtan efter Sion" och hur medborgarskapet regleras. Staten Israel ska inte vara en judisk stat menar dem, en åsikt som varje liberal måste känna som självklar. Individer ska definieras som individer, inte som kollektiv.

Som modell har gruppen som består av intellektuella och aktivister tagit fasta på den maktfördelning som finns i Belgien mellan fransktalande och flamländare som finns i Belgien. Bitterheten är stor bland dessa araber och formuleringarna har bitvis varit hätska och omnämnadet av Israel som ett resultat av bosättningar. Kritiker pekar också på att ifall den judiska identiteten och Israel inte är ett och samma mynt, då blir tvåstatslösningen med en palestinsk stat och en judisk stat meningslös. Dessa kritiker måste då se två religiöst definierade stater som lösningen istället för sekularismen som en helande kraft. Det är synd. En undersökning genomförd i januari visar också att en majoritet av befolkningen vill se Israel som en stat för alla medborgare. Låt oss hoppas det blir så. Då blir den upplysta remsan än mer upplyst.

Etiketter: , , ,