s Mellanöstern: Iran är inte Irak

söndag, februari 18, 2007

Iran är inte Irak


Vad göra med Iran som driver gäck med världssamvet..flåt världssamfundet, FN? Iran har påbörjat flera underjordiska installationer där man försöker utveckla den högst komplicerade uppgiften att omvandla U-238 till den farliga U-235. Det görs genom att seriekoppla höghastighetscentrifuger som under lång tid ska anrika uranet till att innehålla en högre halt av den mer instabila urankärnad med färre neutroner.

Det vore högst olyckligt ifall Iran tillskansade sig den metoden, det skulle innebära att landet skulle få tillgång till en mängd u-235 utan omvärldens vetskap och protokollförande. Flera gånger har Iran blivit erbjuden att köpa det rätta uranet på marknaden, precis på det sätt som Sverige gör. Stabila demokratier som Kanada och Australien både bryter och anrikar uran för export. Det har man sagt nej till. Man vill kunna producera sitt eget uran. Här drar omvärlden öronen till sig.

Experter menar att Iran är ett par års utveckling ifrån att lyckas och det vore högst olyckligt ifall de skogstogiga ayatollorna fick tillgång till Bomben. Så vad göra? Det tycks inte vara möjligt att med luftangrepp slå ut dessa stationer. För det första är de utspridde runt om landet och för det andra är de nedgrävda. Israel har länge haft den varianten som en möjlig utväg. En militär invasion? Nej, det är inte heller rimligt. Iran är inte Irak. Iran är ett av världens absolut äldsta länder och har en obruten tradition av eget styrande, långt längre av vad Sverige har haft. Iran har en fanatisk nationalism som spirar. För att citera en god iransk vän till mig: "Jag hatar alla araber, och turkar, och judar, och amerikaner, och alla jävla muslimer. Vet du att det var iranier som räddade Ericsson från att gå i konkurs? De köpte så många paraboler."

Vad jag menar är förmågan att ställa den egna nationen i perspektiv är i många nationalisters fall ytterst begränsat och en militär invasion skulle förlösa ett nationellt upprop. Iran skulle samla sig kring sin Ahmadinedjad som aldrig tidigare. Landet är för tillfället i en långvarig kris och är i stort behov av handel med omvärlden samt att utländska investerare placerar sina tillgångar i landet. Olje- och gasindustrin är i behov av upprustning och många vägar är under all kritik. En stor del av landets invånare är under trettio år och ungdomsarbetslösheten är gigantisk. Dessutom har den amerikanska administrationen rest världen runt för att förmå utländska regeringar att minimera handeln med Iran. Banker har börjat vägra att ge krediter och en del av den vanliga handeln har avtagit. Men är detta rätt väg att gå? Är ekonomiska sanktioner rätt väg att gå? Jag tror inte det. Rent retoriskt fungerar det, dessvärre också för Ahmadinedjad som får ett än mer isolerat land att styra. Glöm inte att desto mer isolerat Iran är från omvärlden, desta hårdare grepp kan hardlineislamisterna knyta befolkningen. Ju öppnare irans gränser blir, desta mer kontakt och impulser får befolkningen från en sekulär omvärld. Därför tror jag att det är viktigt att vi fortsätter handla och till och med utvecklar vår handel med Iran. Fallet Nordkorea torde visa vad isolationism kan medföra.

Jaha, men vad göra med kärnvapnen då? Den frågan är svår. Å andra sidan kan man förespråka att det var Bomben som räddade oss från ett tredje världskrig. Kan den rädda oss från ett mellanöstern i storkrig? Törs vi chansa?

Etiketter: , , , , , ,

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

otroligt bra skrivet
jag har förespråkar för mer handel, anfalla iran eller isolera den gör saken bara värre.
var det inte så sovjet föll? man brukar säga att sovjet besegrades av MACDONALDS.
ju mer länder öppnar sig för varandra så blir relationerna bättre och folk får förståelse för saker de inte hade förut.
krig med iran är inte ens sista utvägen, iranier är nationalister och nu vill jag inte ens gå in i religionen för när det gäller landet så kommer ingen bry sig om religion alla kommer att vara eniga.vi såg ju det i iran irak kriget hur kristna armenier anmälde sig till fivilig kåren BASIJ.
iran är verkligen inte irak, iranska militären är inte svag som iraks eller för den delen de är inte svagare än någon annan ME land. israel är starkare i luften men iran starkare på marken och missil arsenal. så krig lär det inte bli.enda vägen är att tvinga mullorna att öppna sig och det med handel och de bröts ner automatisk

10:44  
Blogger Herman von Rescht said...

Iran är sannerligen inte Irak eller något annat perifert landområde. Iran är moderlandet till alla länder i regionen, från indiska halvön till Egypten och Nordafrika, från centralasien till Donau på Balkan. Iran är ett central kulturområde som spänner över många språk, etniciteter och religioner. Iran upptar nästan hela kapaciteten i USA och EU:s utrikespolitik och bestämmer villkoren för de internationella relationer.

Nyckelländer som Irak, Libanon och Palestina har blivit ovärderliga tillgångar i Irans kulturella och politiska expansion, men också strategiska försvar. Israels (och även arabstarternas och kolonialmakternas) desperata oro för Iran är inte obefogade. Israel känner att de områden som var tänkta att hamna under deras kontroll, nu glidit dem ur händerna och hamnat under starkt iranskt inflytande. Ett inflytande som alltid funnits där men som aktivit motarbetats av kolonialmakterna och de judiska och arabiska vasallstater som bildades under 1900-talet.

Alla västliga ansträngningar att skapa "fred" mellan Israel och arabstaterna syftar främst till att skapa en arabisk-israelisk front som ska stå emot och bilda en mur mot det iranska hotet. USA ville med sin invasion av Afghanistan och Irak själv ersätta anti-iranska talibanernas och saddamisterna. Alltså, sunni-fanatiska eller arab-nazistiska terrorregimer som skulle hindra dessa forna satrapier att falla i händerna på "mullornas" Iran.

Nu ska israelerna skrika i högan sky om den iranska bomben på eurovisions schlager och Hollywood skriker ut sitt ångest över Irans framfart i den djupt rasistiska krigsromantiken "300".

För tankar om Iran, Saddam klubben, mellanöstern och världens framtid, se gärna:

http://hermanvr.blogspot.com/

11:45  
Blogger Herman von Rescht said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

14:24  

Skicka en kommentar

<< Home