s Mellanöstern: USAs dominans på väg att rinna ut?

tisdag, november 28, 2006

USAs dominans på väg att rinna ut?


Flera bedömare (Sydsvenskans ledarsidor, Richard N. Haas, president of the Council on Foreign Relations) anser att USAs hegemoni i världen snart är till ända. Att USAs särställning som världens enda supermakt är på väg att brytas. Ifall det skulle vara sant så måste det innebära någon av följande två scenarion.

USA håller på att krackelera invärtes. Ekonomin håller på att spricka och deflationen vållar landet massarbetslöshet och militärerna revolterar mot den uteblivna lönen. Finns det sådana tecken i världen idag? Nej, naturligtvis inte. Den amerikanska ekonomin blomstrar och växer mest i hela världen. Inte procentuellt sett, det gör tigerekonomierna Indien och Kino men för all del också Uzbekistan med sina 27% i tillväxt. Däremot växer USA mest i absoluta dollar och det vill inte säga lite. Världens största ekonomi blir starkare och starkare och drar ifrån sett i absolut pengamängd. Där finns inga tecken på att USA håller på att tappa den ekonomi som de bygger sin militära dominans på.

Finns det en stat som kan konkurrera med USA som världens ledande militärmakt? Glöm OECD-länderna. I västvärlden finns ingen som ens vill ställa sig upp mot USA. Många tar också upp Kina som en möjlig potentat och konkurrent som världspolis. Väl för att Kina spelar en viktig utrikespolitisk roll som konsument av iransk gas och afrikansk olja men det har aldrig någonsin funnits en ambition hos kinesernas mentalitet att ta över världen. Kina är världen och dess mitt allaredan. Det finns inget utanför Kina som intresserar kineserna, det har varit sant i tusentals år och det finns inget som tyder på att något där har förändrats. Ryssland är handikappat genom korruptionen och har en haltande ekonomi som gör att de inte ens kan kontrollera sin egen bakgård. Så, vem skulle då vara nära att snäppa USA på näsan? Sanningen är att det inte finns ett land i världen som både har ambitionen eller de ekonomiska musklerna att genomföra något dylikt. Inte nu och inte på många år. Däremot kan USA riskera att tappa sitt anseende genom den kalabalik de orsakat i Irak och Afghanistan men ingenstans står att läsa att de tappat sin militära styrka. De har bara låst fast den i Mesopotamien.

Etiketter: , , , , ,