s Mellanöstern: Är Syrien verkligen skyldig till dagens politikermord?

tisdag, november 21, 2006

Är Syrien verkligen skyldig till dagens politikermord?

För någon vecka sedan utfrågades en mellanösternkännare i P1:s Godmorgon Världen och som där svarade att Syrien tvingades ge upp Libanon och skänka det till Iran. De internationella påtryckningarna att Syrien skulle ge Libanon självständighet innebar endast att kontrollen övergick till mullornas Iran via det Teheranstyrda Hizbollah.

Libanon är en tredelad stad, dels shiamuslimerna som är den absolut största folkgruppen och som också är den grupp som fungerar som bas för Hizbollah, Guds Parti. Hizbollah är en terrororganisation vars främsta syfte är att skapa en islamistisk stat och krossa Kafirer (otrogna, när invandrare försvenskar ordet blir det ofta "kuffar"). Den organisationen som var den främsta orsaken till att Israel gick till attack i somras har nu återuppbyggt sin militära styrka och faktiskt utökat den. Man är farligare nu än vad man var innan kriget. Således med enkel logik kan man förstå att det endast är en tidsfråga innan kriget bryter ut igen. Det måste det göra, så fort Washington ger klartecken.

De två andra delarna av Libanon är de kristna och druserna. Bägge är i klar minoritet men med förhållandevis stor makt, särskilt historiskt sett. Nu har en av de kristna ministrarna mördats, en playboy och sekulär kristen med en kritisk udd mot Syrien. Alla politiska kommentatorer menar att sannolikheten är stor att Syrien bär ansvaret för dödsskjutningen. Dock vågar inte USA kritisera Syrien offentligt med hänvisning att man inte vill utsätta Syrien för stark kritik när man samtidigt behöver landet för att stabilisera Irak.

OK, fine. Men, är inte Syrien med samma logik beroende av USA? Precis när man ska få tillfälle att leka med de stora grabbarna så beordrar man ett förhållandevis betydelselöst mord på en antisyrisk minister och därigenom riskerar hela projektet att få vara viktig i regionen. Syrien har också haft en tradition att vilja vara den främsta mellanösternregionen, det var där som det panarabiska Baath-partiet uppstod. Enligt mitt sätt att se på det hela så har Syrien inget intresse av att i nuläget mörda den libanesiska industriministern Pierre Gemayel av samma anledning som USA har i att inte kritisera Syrien.

Men, vem har då intresse i Gemayels död? Ja, varför inte skärskåda Hizbollahs motiv? Hizbollah står starkare än någonsin och vill ha en fortsatt destabiliserad region. Hizbollah tjänar på att oroligheterna fortsätter i hela Mellanöstern. Därför skall också oroligheterna i Irak pågå. Kom ihåg de nära banden mellan Iran och Hizbollah. Om Syrien anklagas för mordet på industriministern så skulle Syrien kunna utfrysas av världssamfundet och därmed inte kunna spela en lugnande roll i Irak. Dessutom destabiliseras den libanesiska regeringen kraftfullt och ingen organisation i Libanon har möjlighet att vinna terräng som Hizbollah har. Hizbollah är den verkliga vinnaren i dagens brutala mord. Inte nödvändigtvis Syrien som utpekas världen över, även om dem också naturligtvis har goda motiv att likvidera ministern.