s Mellanöstern: Eva Boss om den arabiska identiteten

söndag, oktober 29, 2006

Eva Boss om den arabiska identiteten

I dagens Sydsvenska Dagbladet skriver Eva Boss om suezkriget 1956, apropå femtioårsdagen:
Det är också ett stort gap mellan regimernas strävan och folkets. Ledarnas huvudmål är att sitta kvar vid makten. De ser amerikanerna som ett långvarigt skydd. Därför trycker de ned all opposition.
Deras folk däremot känner bitterhet och förtryck. De vill uppnå någon form av förenad arabisk nation och känner att de aldrig uplevt oberoende.
Gott så. Förenklingen kring vad folket känner är i mitt lag väl generaliserande men låt gå. I nästa mening förklarar hon att folket vill tillbaka till den situation som rådde på 900-talet. Genom detta vill hon förklara varför Nasrallah och Hussein kan framstå som stora ledare bland araberna. Här gör hon kullerbytta ty Hussein måste väl ändå räknas som en av de ledare hon ovan buntade ihop med amerikanerna? Låt gå för det också. Den arabiska ledaren som stod i centrum för suezkrisen var naturligtvis Nasser och även han skulle, enligt Boss, framstå som den enande ledaren i arabvärlden, precis som på 900-talet?

Nej, nej nej. Arabvärlden på 900-talet var inte den värld som man gärna vill framhävda. Det fanns ingen stor centralmakt som garanterade freden. Statsstyren var uppdelat i många små stater med oberoende regioner och lokaler. Abbasidenras mäktiga rike med centrum i Bagdad hade vittrat sönder och Fatimiddynastin i Egypten förtjänar inte samma storhet som abbasiderna. Inte heller kan man på fullt allvar framhävda araberna i Hispania som några exceptionella statsbyggare. Vad som istället rådde och enade arabvärlden var kulturen. Poesin, läkekonsten, språket (! framför allt), ekonomin (araberna införde ett bankväsende som gjorde att resenärer slapp korsa den farliga öknen med sina rikedomar), vetenskapen, astrologin, matematiken, osv. Genom detta samhällskitt knöts en arabisk identitet som medförde att handelsgränserna förtvinade och folken enades i arbetet.

Vad vi ser idag är långt ifrån detta. Nu har vi halvtarka stater bland splittrade samhällen som upprätthåller perverterade socialistpolisstater. (Fick jag in "skurk" där också?) Nationalisera suezkanalen? Skulle det påminna om ett tillstånd på 900-talet. Nej, bevare mig väl.

1 Comments:

Blogger hymer said...

Då såg vi "Poesin, läkekonsten, språket" nu ser vi "Nu har vi halvtarka" Johan borde läsa på lite mer och lite mer korr ibland. Floskel våglund är en ny bra signatur....

04:26  

Skicka en kommentar

<< Home