s Mellanöstern: Saudiarabien och de svenska medierna

fredag, juli 28, 2006

Saudiarabien och de svenska medierna


Något som helt undgått de svenska medierna är Saudiarabiens inblandning i Mellanöstern just nu. TV-medierna berättar istället om vad barnen ritar på papper och radion är inte mycket bättre. De missar helt den viktiga rollen som Saudiarabien oväntat börjat spela.

Kung Abdullah i Saudiarabien har nämligen lovat Libanons regering bistånd till återuppbyggnad av den förstörda infrastrukturen. Kravet är att regeringen frammanar ett eldupphör och det görs endast genom att avväpna Hizbollah. Libanons svaga regering får alltså muskler att göra upp med Hizbollah. Det är positivt.

Naturligtvis finns inget som är gratis utan förmodligen ligger samma idé bakom en investering i Libanon som det gör när Saudiarabien investerar i svenska moskéer. Att sprida den Saudiarabiska wahhabismen, en väldigt strikt och bokstavlig tolkning av islam. Det kommer därmed att skära sig med den shiamuslimska befolkningen i södra Libanon som är basen för Hizbollah. De sunnimuslimska saudiaraberna kommer inte att vara välkomna där. Alltså kan regeringen gå vinnande ur konflikten om Hizbollah splittras av saudiaraberna.