s Mellanöstern: USAs ståndpunkt

söndag, juli 30, 2006

USAs ståndpunkt


USA vägrar anta det som resten av värden proklamerar, ett vapenstillestånd. Både EU och FN vill se att ett vapenstillestånd så fort som möjligt upprättas. USA vägrar och ger Israel sitt fulla stöd om än med en försiktig vädjan att vara restrektiva med sina attacker.

USA agerar helt korrekt. Det är hög tid att vi ser ett förändrat Mellanöstern. Mellanöstern är den regionen i världen som är minst demokratisk, har minst antal kvinnor i parlamentet och har den lägsta läskunnigheten, förutom Afrika söder om Sahara. Det är en skam för ett område som historiskt sett har präglats av stora civilisationer. Minns Abbasidriket, Safavidriket och det Ottomanska riket. Det är ingen dålig bakgrund och tradition att vila tillbaka på. Hur har det då gått så illa? Den frågan är naturligtvis inte lätt att besvara och det finns naturligtvis flera orsaker. Vilka de är vill jag inte ge mig in på just nu. Däremot vill jag nämna en faktor som jag inte tror spelar någon roll för den eländiga utveckling vi sett.

Kolonialismen var i Mellanöstern inte särdeles framträdande och för länder som Iran var den helt frånvarande. Det går inte efter så lång tid att fortfarande hävda att det skulle vara arvet från en kolonial tid som omöjliggör en demokratisk framväxt. Den faktorn är inte relevant och användbar. Libanon är förvisso rätt komplicerat eftersom det landet är fabricerat utifrån tre disparata folkgrupper (kristna maroniterm, druser och shiamuslimer). Men det är nu lång tid sedan de återfick sin självständighet och lång tid på sig att etablera sin sekulära nation men misslyckats. I detta fall är heller inte oljan något argument ty Libanon är helt fri från större naturrikedomar. Den enda råvaran det landet har, eller åtminstone har haft, är cederträdet som är en stor symbol för landet.

USA vill se ett nytt Mellanöstern växa fram och det är också min åsikt om vad som borde göras.