s Mellanöstern: Israel är ingen apartheidstat

måndag, juli 31, 2006

Israel är ingen apartheidstat

Återigen har Israel bombat en i fel riktning. En by har träffats med 60 civila offer, de fletsa barn och kvinnor. Det är exakt sådana här aktioner som föder terrorism bland den vanliga befolkningen. På inga vis är Israel omedveten om detta men de har uppenbart sett andra faktorer som viktigare. Vad är då detta?

Jo det är återigen tidsfaktorn som är den viktiga. Israelerna har skapat sig ett rykte om att vara oövervinnererlig och osårbar. Minns sexdagarskriget där man krossade grannländernas arméer på bara sex dagar. Alltså är det en seger för Hizbollah för varje dag som Israel inte vinner. Därför brassar man på med grananterna till priset för totala missar som de som nyligen skett. Synnerligen olämpligt, främst eftersom det genererar Hizbollah-anhängare. Sekundärt eftersom det skadar civilbefolkningen. Den sista kommer i andra hand eftersom krig alltid skadar civilbefolkningen och det är inte Israel som är ansvarigt till varför detta krig utbrutit.

Jag är en israelvän eftersom de är en demokrati, den enda demokratin i den regionen. Motargument mot detta brukar framföras om att Israel är en apartheidstat som inte tillser att alla är lika inför lagen. Förvisso har Israel märkliga lagar som reglerar vilka som får tillkomst för vissa tjänster och inte men vilket land har inte det. Många arabländer (däribland Libanon) är än värre inom detta. Och för att ta vårt eget land där vi låter asylsökanden bo i åratal i förortsgetton innan de ens får veta huru Moder Svea behagar låta dessa få uppehållstillstånd. En engelsman får komma hit och börja jobba på studs om man vill, men kommer man från ett arabland eller ifrån Afrika så krävs uppehållstillstånd. Apartheid? Nej, låt oss spara det uttrycket,

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

så sant sagt, så klokt skrivet.

22:28  

Skicka en kommentar

<< Home