s Mellanöstern: Terrorism mot västerlandet

torsdag, augusti 10, 2006

Terrorism mot västerlandet


Brittisk underrättelsetjänst har avslöjat en stor terrorcell med planer på att sprida förstörelse genom bomber av flytande sprängämne. Någon som blev förvånad över att det var muslimer med ursprung i mellanöstern som var ansvarig?

Varför varför och varför? Det går inte att första varför detta folk så lättare än andra tar till så ytterst drastiska metoder? En artikel av den numera framlidna Eqbal Ahmad, Profile of the Religious Right. Där menar Ahmad att terrorismen uppstår i förvandlingen från jordbrukssamhällen till industrisamhälle. I den övergången tappar människan sina rötter och sin identitet och där kan den konservativa och tillbakasträvande religionen fungera som en identitetsbärande kraft.

Ashmad skrev den i mars 1999 och stämmer säkert väldigt bra just då. Idag tror jag att bilden har förändrats mycket. Ahmad kan med den analysen inte förklara varför brittiskfödda invåndare i Leeds väljer att spränga sig i den brittiska tunnelbanan. Terrorismen har komplicerats sedan kraschen mot WTC.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

kanske för att jordbruksmentaliteten sitter kvar i 1-2 generationer ?

22:09  

Skicka en kommentar

<< Home