s Mellanöstern: En stundande resolution

fredag, augusti 11, 2006

En stundande resolution


Så väntas FN vara klar med utformandet av sin resolution och initierade källor säger att den kommer ikväll, svensk tid, eller imorgon lördag. Egentligen tror jag inte att det spelar någon avgörande roll. Israel vill först hinna rensa södra Libanon upp till Litani-floden innan man går med på att trappa ned. Av erfarenhet vet man i Israel att en FN-styrka inte har kraft, mandat eller vilja att avväpna Hizbollah. Därför tänker man göra det själva. Gott så. Att rensa området upp till den strategiskt viktiga floden är viktigt för att skapa den säkerhetsbarriär som gör det omöjligt för de vanligaste rakettyperna som Hizbollah besitter att flyga över den israeliska gränsen.

Formuleringen på resolutionen kommer troligen inte att innehålla ett krav på vapenstillestånd, snarare ett slut på stridigheter. Det viktigaste för FN är att få med Israel på noterna och övertyga dessa om att en FN-styrka är stark nog att hindra de muslimska terroristerna från att beskjuta Israel. Tveksamt om så är fallet.

Jag hade hellre sett att Nato kraftfullt agerat och deltagit i kriget mot Hizbollah. En sådan armé hade kunnat söka hjälp hos den libanesiska regeringen som förklarat sig villiga att själva förlägga trupp i de södra delarna. Naturligtvis är det alltför riskabelt att låta den libanesiska armén själva hålla Hizbollah tillbaka, det skulle endast sluta i att armén upplöses och inbördeskriget vore ett faktum.

Om en begränsad libanesisk styrka tillsammans med Nato rensar ut Hizbollah i enlighet med vad Israel gjort, fast åtskilligt varsammare tror jag vi hade kunnat se en mer hållbar lösning, precis vad USA hela tiden sagt sig eftersträva. Problemet är bara att det inte finns ett Natoland som har viljan att delta i stridigheterna. Strider i bergsområdena i södra Libanon i juli och augusti är förmodligen inte vad någon general hade i åtanke när sommaren planerades. Dessutom hade företaget blivit ett långsiktigt och varken smärtfritt eller smidigt. Därför ser vi istället en omvärld som heller förlägger en pissljummen FN-styrka som inte kommer att åstadkomma ett skvatt.